Edituri

No manufacturer

Rubinul

Rubinul

Rubinul este una dintre cele 4 pietre preţioase (alături de diamant, smarald şi safir). Denumirea sa provine de la termenul latin rubeus, care înseamnă roşu.

Rubinul este o varietate de corindon, cu duritatea de 9,5 din 10 pe scara Mohs, duritatea sa situându-se imediat după diamant. Rubinul (Al2O3Cr ) este corindonul roşu, un mineral din oxid de aluminiu care conţine crom, element responsabil de culoarea roşie a pietrei. Toate rubinele naturale conţin impurităţi de culoare sau incluziuni de rutil sub formă de ace fine ca firul de mătase. Aceste incluzii ajută la recunoaşterea rubinelor naturale de cele sintetice. Aproape toate rubinele de pe piaţă sunt tratate într-o formă sau alta, cel mai uzual fiind tratamentul termic.

Cele mai valoroase şi dorite rubine sunt cele numite „sânge de porumbel”, definite ca fiind de „un roşu pur, profund, fără niciun amestec de galben sau albastru” sau „un roşu pur cu o tentă albăstruie”. Rubinele pot avea diferite nuanţe de roşu, în funcţie de zona de unde au fost extrase, culorile variind între roşu-roz intens, roşu-portocaliu, roşu cu nuanţe violet sau chiar roşu de culoarea vinului. Există varietatea denumită rubin stelat sau stelar, care prezintă drept caracteristică definitorie modul de reflectare a luminii sub forma unei stele cu şase raze, numit asterism.

În Orient, rubinele au fost mult timp considerate cele mai importante pietre preţioase. Numele rubinului în sanscrită, maniki, se traduce ca „regele pietrelor preţioaseˮ. Indienii considerau rubinele, alături de diamante şi perle, cele mai preţioase pietre din lume. Pe lângă ornarea armurilor, tolbelor, harnaşamentelor nobililor, rubinele mai erau folosite şi la temelia clădirilor pentru noroc şi durabilitate. Magii şi vrăjitorii considerau că aceste cristale s-au format din picături de sânge de dragon, conferind celui ce le poartă putere irezistibilă. Marea majoritate a simbolurilor regale erau și sunt ornate cu rubine şi alte pietre preţioase. Se spune că împăratul chinez Kublai Khan a oferit un întreg oraș în schimbul unui rubin de o dimensiune considerabilă. Rubinul a fost purtat ca amuletă de protecție împotriva ciumei și a altor epidemii. O tradiţie veche spune că binecuvântând grădina în cele patru colţuri cu un rubin, aceasta va fi protejată de furtuni violente, iar daunele produse de vânt, ploaie sau grindină vor fi prevenite. De asemenea, tradiţia preciza că rubinul stimulează dezvoltarea armonioasă a plantelor. Menționat în multe culturi de-a lungul istoriei, rubinul a fost întotdeauna considerat un talisman al pasiunii, protecției și prosperității.

Din punct de vedere industrial, rubinele sunt utilizate la confecţionarea ceasurilor și a diverselor instrumente medicale şi lasere pentru chirurgia microscopică.

Rubinul conferă forţă şi curaj fiinţei umane pentru a manifesta adevărul sufletului său, calităţile cu care a fost înzestrată de Dumnezeu, și nu ceea ce doresc alţii sau impun rigorile sociale. Rubinul este versiunea cristalizată a iubirii dumnezeieşti. Rubinul ajută fiinţa umană să redobândească încredere în sine, să îşi urmărească ţelurile şi motivaţiile sufleteşti, să-şi depășească timiditatea. El creşte şansele de succes ale celui care susține o cauză divin integrată, dacă acesta este angrenat în controverse sau dispute. Rubinul îi susţine şi îi protejează pe cei cu naturi mai sensibile şi viziuni distorsionate asupra lor înşişi sau a altora. Ajută la depăşirea fricilor, a sentimentului de a fi „urâtˮ sau neiubit de ceilalţi. Eliberează fiinţa de diferitele amprentări emoţionale distructive. Este o piatră foarte utilă pentru a dezvolta o atitudine iubitoare faţă de propria fiinţă. Rubinul aduce lumina iubirii dumnezeieşti în întunericul vieţii fiinţei umane. Încurajează purtătorul să-şi urmărească propriile aspiraţii şi inspiraţii benefice.

Rubinul este o piatră a puterii şi succesului pe toate planurile. Acest cristal nobil creşte optimismul, inspiraţia, energia, sensibilitatea şi îmbunătăţeşte capacitatea de conducere. Rubinul aduce un anumit simț al puterii ființei umane și o propulsează spre prosperitate și realizare. Rubinul simbolizează Soarele, iar culoarea și strălucirea lui vor trece chiar şi prin cea groasă haină și nu vor putea fi niciodată ascunse. 

Rubinul susține o conștiință clară, amplifică puterea de concentrare şi motivația intensă, trezește înțelepciunea. Rubinul ascute mintea, sporeşte și elevează capacitatea de conştientizare. Meditând cu un rubin se pot obţine cunoştinţe străvechi ale tradiţiilor spirituale, prin accesarea clișeelor akasha-ice (memoria universală). Purtarea unui rubin în timpul somnului facilitează apariţia viselor lucide. 

Rubinul încurajează fiinţa umană să se bucure de existenţa în planul fizic, resimţind energia spirituală care infuzează această lume. Oferă lecţii prin susţinerea transformării modului de a gândi şi a intenţiilor chiar în plan concret, cu scopul de a aduce noul benefic în lumea celui care îl poartă.

Rubinul a fost întotdeauna corelat cu iubirea, în special cea pasională, cu dăruirea totală, cu plăcerile erotice. În Antichitate rubinele erau considerate a fi pietrele preţioase care se potriveau perfect căsătoriei. Rubinul are efect afrodiziac. De asemenea, se consideră că rubinul permite experimentarea tuturor formelor de iubire, de la cea puternic senzuală la comuniunea mistică. Rubinul ajută la aprofundarea relaţiilor. În acelaşi timp, este un cristal care susţine admiraţia de la distanţă. Rubinul permite exprimarea iubirii în ciuda rănilor emoţionale din trecut. Ajută la transmutarea şi sublimarea energiei mâniei sau a altor emoţii nefaste, în entuziasm şi bucurie de a trăi. Rubinul îndepărtează tristețea, gândurile iraționale, stresul, suferința, conferind puterea de a ieşi din starea de victimă şi a adopta o atitudine mai curajoasă. Rubinul aduce purtătorului pace, stăpânire de sine, ajută la aplanarea disputelor.

Rubinul are puternic rol protector împotriva atacurilor psihice şi a agresiunilor fizice, alungă coşmarurile, protejează casa de foc și intruşi. De asemenea, protejează fiinţa umană în special pe timp de noapte. Se afirmă că atunci când culoarea rubinului se modifică, aceasta avertiză posesorul asupra unui pericol iminent.

Rubinul ajută ființa umană să se conecteze la câmpul energetic subtil al planetei, pentru regenerarea şi revitalizarea rezervelor energetice ale ființei. Este un cristal foarte bun pentru împământare, fiind un suport de nădejde în perioade de stres sau de muncă intensă.

Rubinul este considerat o piatră a sângelui, care întăreşte inima, miocardul, ventriculii şi coronarele, stimulând circulaţia normală. Se recomandă să se poarte rubin pentru a preveni epuizarea sau letargia. Rubinul stimulează circulaţia şi amplifică energia şi vitalitatea întregului organism. Cei care sunt foarte sensibili sau iritabili pot simţi rubinul ca fiind un cristal prea stimulent pentru ei. Rubinul este util pentru detoxifierea organismului, a sângelui şi a limfei, este de ajutor în caz de febră şi infecţii. Rubinul este utilizat pentru tratarea disfuncţiilor sexuale, a impotenţei, a infertilităţii, a menopauzei precoce, este bun pe perioada sarcinii.

Rubinul stimulează glandele suprarenale, rinichii, ficatul, splina, coloana vertebrală și intestinele, ajută în caz de circulaţie deficitară la nivelul membrelor. Este utilizat în reglarea greutăţii, mai ales în caz de supraponderalitate cauzată de probleme emoţionale. Poate fi utilizat pentru renunţarea la obiceiurile periculoase.

Rubinul stelar prezintă aceleaşi proprietăţi ca rubinul, dar amplificate. Se spune că sporeşte îndeosebi forţa interioară şi tăria de caracter. Este extrem de util celor care au tendinţa de a se neglija sau autodenigra.

În sinteză, rubinul pune forţa şi sinceritatea iubirii dumnezeieşti în sufletul purtătorului, dându-i curajul de a se manifesta aşa cum este şi de a-şi urma propriile ţeluri. Rubinul este o piatră a nobleței, considerată regina pietrelor prețioase și piatra prețioasă a regilor. 

 

fragment din lucarea SOARELE de Astronin Astrofilus