Unele taine dezvăluite ale tarotului

nou

Autor: Anonimus
Editura: Ganesha
Format: 13x20 cm
Numar pagini: 221

Mai multe detalii

Unele taine ale tarotului

Cuprinsul cartii Unele taine dezvaluite ale tarotului

Download (55k)

30,00 lei TVA inclus

Mai multe informații

TAROTUL ESTE O LOGICĂ CE DUCE LA CUNOAȘTERE

Cărțile pot fi arse, teoriile pot fi distruse, doctrinele ocultismului pot varia prin formă și fond, pot fi persecutați practicanții esoterismului așa cum vor fi persecutați din nou de către materialismul ateu practicanții religiilor, indiferent de natura lor. Transmiterea secretelor inițiatice este în continuare asigurată de arcanele acestui joc de cărți. Unii nu vor vedea în ele decât un joc, inofensiv sau periculos, dar un joc. Totuși, simbolurile luate de tarot din natură, din laboratoare, din diverse temple sau oratorii, din biserici precum și din Biserică, indică aspiranților la inițiere calea de urmat. Poetul își găsește în ele inspirația, ucenicul – măiestria, îndrăgostitul – iubirea, și, toți cei ce vor dori – „o combinatorică” ce conduce la adevăr.

Logica nu este cunoaștere, ci doar un mijloc de a ajunge la ea. Acest mijloc poate fi folosit corect sau incorect, sau chiar pentru a înșela în loc să aducă lumină. Fiecare ședință trebuie să aibă logica ei. Epocile care se succed au toate logica lor specifică. De la Aristotel la Francis Bacon, de la Bacon la Descartes, de la Descartes la Auguste Compte, de la Auguste Compte la Paul Valéry, de la Bergson la Einstein și la prințul Matila C. Ghyka, mijloacele de investigație variază, precum și metodele de aplicare. Neschimbată rămâne doar substanța primă (dacă se poate spune așa): ideile simbolizate de cuvinte, litere și numere conform logicilor personale și variabile, al căror secret esențial rezidă în combinatorica asimilată ritmului specific al vieții intelectuale. Acest secret al logicii și al logicilor dă la iveală, celui ce vrea să vadă: combinatorica tarotului.
Mișcarea filosofică a zilelor noastre pare să confirme abandonul studiilor consacrate logicii sau metodelor gândirii sănătoase.
Există, totuși, discipline intelectuale bune și fructuoase. Pentru a ne convinge de acest lucru, este suficient să citim Introducere în filosofie (Introduction à la philosophie) de René Le Senne, Tratat de Logică (Traité de Logique) de Goblot, fără a uita de remarcabila Psihologia Raționamentului (Psychologie du Raisonnement) de Eugenio Rignano.
În prezenta lucrare despre tarot este însă vorba despre o logică și despre combinatorica ce nu sunt tratate în aceste cărți remarcabile.

" ...legile gândirii sunt o chestiune de analiză combinatorie." Gottfried-Wilhelm Leibnitz, 1646-1716

LEGILE GÂNDIRII

Pentru a facilita practicarea combinatoricii, termenii ei au fost desenați sub forma simbolurilor, deopotrivă esoterice și mnemotehnice19, încă din secolul al XIV-lea. Nu trebuie să căutăm în altă parte originea a ceea ce numim „cărți” de joc. Ar trebui să spunem, de fapt, „cărți de combinat”. Jocul a venit mai târziu, aceasta este involuția combinatoricii evolutive.
„Jocul” duce la materialitate, combinatorica duce la spiritualitate. Există numeroase interpretări ale cărții de față, cu arcane mobile și cu mai multe interpretări ce pot fi justificate fără a se contrazice între ele, totuși.
O meditație puțin mai serioasă asupra tarotului dezvăluie, chiar și unei minți nespecializate în practicarea combinatoricii, logica, sistemul de ansamblu ordonat și armonios ce decurge din ea.
S-au descoperit raporturi, tradiții, analogii și chiar un întreg simbolism cu diverse discipline esoterice precum: Cabala, numerologia, astrologia, alchimia, mitologia, Religia, diversele alfabete etc.
Totul este în mod necesar adevărat, deoarece toate expresiile esoterismului sunt analoge între ele.
Despre tarot s-au scris vrute și nevrute, cel mai adesea ultimii autori compilând din scrierile predecesorilor, sau scriind sistematic contrariul, fără altă sursă de informație decât spiritul lor de opoziție sau de conformism, de la caz la caz.
Este evident că ocultiștii, practicând tarotul, au „aranjat” figurile în „ordini” diferite, fiindcă simbolurile combinatoricii tarotului au fost înscrise pe arcane mobile tocmai pentru a înlesni deplasarea lor.
Ordinea încă este acolo: stabilă, intangibilă, verificabilă pentru ceea ce este fundamental.

Tarotul este, datorită ideogramelor sale, o reprezentare a ideilor, de la simplu la complex. Nu putem gândi fără să ne reprezentăm ideile. Tarotul este o mașină de gândit. Nu putem citi dacă nu cunoaștem semnele sau literele și, în cazul de față, semnele și literele. Tarotul conține simbolismul și explicația grafiă a 22 de litere ale alfabetului sacru, precum și toate semnele ce permit citirea sau scrierea. Tarotul este o grilă ce permite traducerea tuturor hieroglifelor.

13 alte produse din aceeași categorie:

Reviews (0)