O nouă știință a vieții Mărește

O nouă știință a vieții. Rezonanța morfică

nou

Autor: Rupert Sheldrake
Editura: Firul Ariadnei
Format: 13x20 cm
Număr pagini: 272

Mai multe detalii

21,00 lei TVA inclus

Mai multe informații

O nouă carte excentrică, dar și o prezentare atrăgătoare și solidă a unei ipoteze interesante. Autorul susține că nu toate fenomenele vieții sunt explicabile în termenii legilor fizice și chimice cunoscute în prezent și apoi prezintă o ipoteză, „cauzalitatea formatoareâ€, care umple golul existent. Ipoteza afirmă că structura sistemelor preexistente afectează apariția sistemelor similare ulterioare printr-o influență cumulativă care acționează peste timp și spațiu, conservând forma. Mecanismul este numit în mod evocator „rezonanță morficăâ€.
Sheldrake nu respinge și nu atacă legile științei, ci își prezintă teoria într-un cadru științific ortodox, care acceptă valoarea abordării reducționiste și se opune cu putere vitalismului. Cartea este bine scrisă, provocatoare și antrenantă, iar abordarea savantă a lui Sheldrake include sinteze excelente ale convingerilor actuale din numeroase domenii ale științei vieții.
De necrezut? Da, însă așa a fost și Galilei.


Prefata

Cei mai multi biologi considera de la sine inteles ca organismele vii sunt niste masinarii complexe, guvernate doar de legile cunoscute ale fizicii si chimiei. Eu insumi impartaseam acest punct de vedere. Insa, dupa mai multi ani, am ajuns sa inteleg ca o astfel de ipoteza este greu de justificat Atat de putin fiind cu adevarat inteles, ramane deschisa posibilitatea ca cel putin unele fenomene ale vietii sa depinda de legi sau factori nerecunoscuti deocamdata de stiintele fizice.

Cu cat reflectam mai mult la problemele nerezolvate ale biologiei, cu atat deveneam mai convins de faptul ca abordarea conventionala este in mod inutil limitativa. Am inceput sa caut posibile linii generale ale unei stiinte mai cuprinzatoare a vietii. In timpul acestui proces a luat nastere, gradat, ipoteza prezentata in paginile urmatoare. Ca orice ipoteza noua, ea este in esenta speculativa si va trebui testata experimental inainte de a fi evaluata.

Interesul meu in aceasta directie s-a trezit ca urmare a colaborarii, incepand din anul 1966, cu un grup de savanti si filozofice erau preocupati de explorarea domeniilor de frontiera dintre stiinta, filozofie si religie. Acest grup, numit Epiphany Philosophers, a purtat numeroase discutii in cadrul seminariilor si al intalnirilor neoficiale de la Cambridge si din timpul sederilor pe coasta Norfolk in Tower Mill la Burnham Overy Staithe. Dintre membrii acestui grup le sunt profund indatorat domnului profesor Richard Braithwaite, domnisoarei Margaret Masterman, reverendului Geoffrey Keable si sotiei sale Gladys, domnisoarei Joan Miller, lui Dr. Ted Bastin, lui Dr. Christopher Clarke si doamnei profesor Dorothy Emmet, editorul jurnalului trimestrial al grupului, Theoria to Theory.

Intre anii 1974-1978, cand am lucrat in India, la Institutul International de Cercetare a Lanurilor din Zonele Tropicale Semi-aride, am avut multe discutii valoroase cu prietenii si colegii din Hyderabad, iar regretata doamna J.B.S. Haldane mi-a oferit cu generozitate accesul in vasta sa biblioteca.

Prima varianta a acestei carti a fost scrisa in timpul sederii mele, timp de un an si jumatate, in ashramul Shantivanam din dis-...

21 alte produse din aceeași categorie:

Reviews (0)