Noutăți editoriale

ISIS DEZVĂLUITĂ: cheia principală a misterelor științei si teologiei antice și moderne

Posted On ianuarie 22, 2014 at 3:01 pm by / No Comments

ISIS DEZVĂLUITĂ: cheia principală a misterelor științei si teologiei antice și moderne, publicata în 1877, este prima lucrare majoră a d-nei Elena Petrovna Blavatsky (fondatoarea Societatii Teozofice) și o carte de filozofie ezoterica ce examineaza religia si stiinta prin lumina intelepciunii ancestrale orientale si occidentale, a ocultismului si a fenomenelor spiritiste.

Isis dezvăluită este o compilatie de 1300 de pagini de misticism, povestiri inedite si arheologie, care face aluzie la o cunoastere pierduta ce le era familiara initiatilor din antichitate. Descrierea pe care a facut-o col. Henry Steel Olcott (presedintele Societatii Teozofice) referitor la metoda folosita de colega lui pentru a-si verifica referinţele a devenit notorie: H.P.B. se oprea brusc din scris si isi fixa privirea intr-un punct situat in aer undeva in fata sa. Ea citea din „lumina astrala” si in acest fel a fost capabila sa isi incheie cartea cu o bibliografie de peste o suta de titluri. Rezultatul a fost bulversant, iar cartea avea sa furnizeze subiecte inepuizabile pentru interpretare. New York Herald Tribune o considera una dintre creatiile remarcabile ale secolului al XIX-lea.

Lucrarea a fost intitulata inițial Voalul lui Isis, dar a trebuit să fie redenumita odată ce Blavatsky a descoperit că acest titlu fusese deja folosit pentru o lucrare scrisa in 1861 de rosicrucianul W. W. Reade. Isis dezvăluită este împărțită în două volume. Partea I – Știința, discută despre știința ocultă și forțele ascunse ale naturii, explorând teme cum ar fi forțe subtile, elementali, fenomene psihice, precum și despre interiorul și exteriorul fiintei umane. Partea II – Teologia, discută despre similaritatea scrierilor crestine cu religiile orientale, cum ar fi budismul, hinduismul, vedele și zoroastrismul. Rezultă noțiunea renascentista Prisca theologia, în sensul că toate aceste religii coboară dintr-o pretinsa sursă comună, antica „religie-intelepciune”. Blavatsky scrie în prefață că Isis dezvăluită este „o pledoarie pentru recunoașterea filozofiei hermetice, antica si universala Religie-intelepciune, ca singura cheie posibilă catre Absolut în știință și teologie.

Isis dezvăluită este susținuta de catre mulți cercetători moderni, cum ar fi Bruce F. Campbell și Nicholas Goodrick-Clarke, ca fiind o piatră de hotar în istoria esoterismului occidental. Blavatsky a adunat o serie de teme centrale ale filozofiei oculte – filozofia perenă, o cosmologie emanaționista neoplatonică, adepți, creștinism ezoteric – și le-a reinterpretat în raport cu evoluțiile actuale din domeniul științei și cu noile cunoștințe despre credințele non-occidentale. În acest sens, Isis dezvăluită reflecta numeroase controverse contemporane, cum ar ar fi teoriile lui Darwin privind evoluția și impactul lor asupra religiei și angajeaza discuții care apeleaza la persoanele inteligente interesate de religie, dar separate de formele occidentale conventionale. Combinația doamnei Blavatsky de intuitii originale, susținuta de surse academice și științifice, a realizat o declarație majoră de sfidare a științei materialiste de catre ocultismul modern.

In urmatoarele lucrari teosofice, unele doctrine mentionate initial in Isis dezvăluită apar într-o formă modificată în mod semnificativ, inducand confuzie sau contradictie în rândul cititorilor. Mai ales cele cateva afirmatii ambigue despre reincanare si despre concepția întreită a omului ca trup, suflet și spirit ce apar in Isis dezvăluită sunt în contrast cu concepția elaborată asupra reîncarnarii, precum și cu concepția conform careia omul este alcatuit din sapte invelisuri subtile ce apare în Doctrina secretă (1888).

Blavatsky mai târziu a susținut corectitudinea afirmatiilor sale despre reîncarnare și despre constituția omului din Isis dezvăluită, atribuind confuzia rezultată pe seama concepției mai simplificate a ideilor din Isis dezvăluită, comparativ cu cele din lucrările de mai târziu.

Teosofii moderni sustin ca aceasta carte a fost dictata doamnei Blavatsky de catre Maestrii Teosofi.

 

„Unde, cine, ce este Dumnezeu?
Cine a văzut vreodată Spiritul Nemuritor al omului ca sã fie sigur de nemurirea sa?…prin combinarea științei cu religia, existența lui Dumnezeu și nemurirea Spiritului omului pot fi demonstrate asemenea unei probleme euclidiene… această omnipotență provine din înrudirea dintre Spiritul omului și Spiritul Universal – Dumnezeu!”

Lasă un răspuns