Despre autori

Emanuel Swedenborg

Posted On decembrie 24, 2015 at 12:03 am by / No Comments

Om de stiinta, politician, filosof si teosof suedez, supranumit de catre Balzac „Buddha al Nordului”, Emanuel Swedenborg (1688–1772) a fost una dintre cele mai misterioase si complexe personalitati ale Scandinaviei.

S-a nascut in 1688 la Stockholm, in familia pastorului luteran Jesper Swedberg, familia sa avand o traditie indelungata in minerit. Inca de la 11 ani incepe sa studieze la Universitatea din Uppsala teologia, literatura, matematica si stiintele naturii. In 1709, la 21 de ani, devine doctor in filosofie.

Cariera sa ca om de stiinta s-a dovedit prodigioasa. In perioada 1710-1715 Emanuel Swedenborg a calatorit in Anglia, Olanda, Franta si Germania pentru a studia si a lucra impreuna cu savanti de frunte ai Europei Occidentale din acele timpuri. In Londra a studiat opera lui Sir Isaac Newton, a lucrat cu astronomul John Flamsteed, si a investigat experimentele chimice ale lui Robert Boyle. La intoarcere in Suedia in 1714, Swedenborg a studiat ca inginer sub ghidarea genialului inventator suedez Christoplier Polliem. A fondat prima revista stiintifica suedeza, Daedalus Hyperboreus. La 30 de ani cunostea 10 limbi straine, iar ulterior a invatat si ebraica si aramaica. Inventator prolific, Swedenborg a conceput, ca si Leonardo da Vinci, un vehicul destinat zborului, dotat cu aripi fixe si propulsat de o elice. A proiectat vehicule pentru navigatia subacvatica, o masina cu aburi, un model de ecluza si o pendula cu apa destinata pentru a reprezenta miscarea planetelor. A studiat anatomia si a publicat un tratat in care sustine ca sediul functiilor psihice se afla in cortexul cerebral.

Regele Carol al XII-lea al Suediei i-a oferit o slujba ca supervizor al industriei miniere suedeze intre anii 1716 si 1747 si a inceput sa publice ceea ce s-a dovedit a fi in cele din urma o lucrare fundamentala in metalurgie, Opera philosophica et metallurgica (1734), considerata si astazi de referinta in domeniu. A fost acceptat ca membru al guvernului intr-un cabinet cu reputatie internationala in domeniul metalurgiei.

Dupa moartea lui Carol al XII-lea, Emanuel a fost innobilat de Regina Ulrika Eleonora, iar numele sau de familie a fost schimbat in Swedenborg (sau Svedenborg). Aceasta schimbare i-a conferit o pozitie in Casa Nobiliara Suedeza unde a ramas ca participant activ la guvernarea Suediei intreaga sa viata.

Ca membru al Academiei Regale a Ştiintelor Swedenborg s-a dedicat studiilor stiintifice si reflectiilor filosofice. Dupa 1734 el si-a directionat studiile si lucrarile asupra anatomiei in cautarea unei interfete dintre suflet si corp, facand cateva descoperiri semnificative in domeniul fiziologiei. A ocupat functii importante in stat – Ministru al Administratiei Minelor, Canalelor si Porturilor, senator al Regatului Suediei.

In 1743, la varsta de 55 de ani, la Londra, are o revelatie care ii schimba radical cursul vietii. Dumnezeu i-a revelat misiunea pe care i-a incredintat-o, spunandu-i: „Eu sunt Domnul, Creatorul si Eliberatorul; te-am ales pentru a face cunoscut oamenilor sensul spiritual al Sfintelor Scripturi. Iti voi dicta tot ceea ce va trebui sa scrii.” Din acel moment, Swedenborg a abandonat studiul stiintelor, a renuntat la toate functiile sale si s-a dedicat total unei vieti mistice crestine. Incepand cu anul 1747, el a avut o serie de contacte cu entitatile angelice din sferele subtile ceresti, experiente in care el a comunicat cu multi ingeri de lumina. Şi-a luat foarte in serios misiunea de a calatori in planurile subtile si de a relata oamenilor despre acestea. Incepe sa invete ebraica pentru a citi in original Biblia. Nu de putine ori a facut dovada unor inzestrari exceptionale – clarviziune si profetie. Spre exemplu, in 1759, aflandu-se la Göteborg, a descris un incendiu ce avea loc la Stockholm, descriere confirmata ulterior cu exactitate. In 1762, aflandu-se in stare de transa, a avut viziunea mortii tarului Petru al III-lea al Rusiei. Reginei Ulrika i-a transmis un mesaj de la defunctul ei frate, Augustus Wilhelm.

Toata experienta sa ulterioara viziunii de la Londra si calatoriile in lumile subtile – raiuri si infernuri – au fost sintetizate in lucrarile pe care a fost ghidat sa le scrie. Emanuel Swedenborg a considerat lucrarile lui ca fiind revelatii crestine, in special pentru ca el nu le-a considerat teologie ci reinterpretare autentica, bazate pe experiente personale. Swedenborg spunea: „Religia este legata de viata. Iar viata religiei inseamna sa faci bine.” Aceste lucrari prezinta o teologie crestina cu o perspectiva unica asupra naturii lui Dumnezeu, a lumii spirituale, a Bibliei, a mintii umane si a caii spre mantuire. El il vede pe Hristos drept ipostaza materiala a Divinitatii spirituale. Cartile lui i-au influentat pe Goethe, Johann Kaspar Lavater si Carl Gustav Jung, si au atras o serie de intelectuali de renume mondial cum ar fi William Blake, August Strindberg, Charles Baudelaire, Honoré de Balzac, William Butler Yeats, Carl Jung, Stephen King, Robert Frost, Helen Keller sau teologii Henry James Sr. si Johnny Appleseed.

Scrierile lui Swedenborg, considerate de adepti ca fiind un al treilea testament al Bibliei, sunt urmatoarele:

Înțelepciunea Angelică despre Iubirea Divină și despre înțelepciunea Divină,

Cele Patru Doctrine Principale ale Noului Ierusalim,

– Rai și Iad,

– Înțelepciunea Angelică despre Providența Divină,

Despre Iubirea în cuplu,

Despre Sfânta Scriptură,

– Despre credință,

– Adevărata Religie Creștină și Doctrina Sa Cerească,

– Noul Ierusalim și Doctrina Sa Cerească,

– Judecata de Apoi,

– Calul Alb,

– Planetele și Pământurile din Univers.

Alte scrieri despre E. Swedenborg sunt:

Lasă un răspuns